vrijdag 16 augustus 2013

V ooruitgang



Nova Delphini 2013...


Is het een vooruitgang om steeds verder in het verleden te kunnen kijken ?


Wat is vooruitgang in de niet technische zin en hoe heeft hij in ons voordeel gewerkt ?

We weten allemaal dat we door technische vooruitgang niet meer zelf hoeven af te wassen of zelf het gras te maaien (robot). Ons transportsysteem maakt het mogelijk om veel sneller van a tot b te komen en we winnen : in eerste instantie VIRJHEID en TIJD


Dan komt de vraag : Wat doen we met gewonnen tijd en wat zijn dan de vruchten voor ons leven ?




Marjon deelt een heel mooi verhaal met ons. Het gaat over een slavin die, na zich vrij gevochten te hebben, en in behoorlijke luxe leeft afvraagt : "Ben ik vooruit ?"

Luxe is in onze maatschappij als vooruitgang gezien,...maar waar gaat het eigenlijk om en wat maakt ons werkelijk gelukkig ? 

Filosofen zouden aan de weg moeten timmeren,...hun positie zou voor een goede, mooie en schone weg zorgen omdat hun visie ten zeerste horizontaal is. (volgens Johan).

In de privé sector is het en vooruitgang (volgens gastheer Henk I) als we leren met ons geest precies daar te zijn waar onze voeten ook zijn. De winst van tijd heeft ons de vloek van snelheid gebracht en onze hersenen razen te snel voor onze voeten.

Welk mens kan dan als voorbeeld dienen, als iemand die in onze tijd de meeste vooruitgang heeft geboekt in een goede zin, namelijk een edele mens geworden is ?

Joop heeft daar een antwoord op :

het moet een mens zijn (gewone mens), die makkelijk incasseert, zich niet druk maakt, maar gedaan krijgt wat nodig is...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten