woensdag 4 december 2013

Utopia 17 Okt 2013




Henk zij dat het idee van een ideaal mooi was maar dat de term ook iets onbereikbaars had. We werden ons snel erover eens dat we zouden proberen over een Utopia te spreken dat niet de hele wereld maar onze eigen omgeving betrof. Johan zij dat het systeem in dat we nu leefden een soort ‘egoïsme’ voorstelde,…gebaseerd op de ´American Dream´.
Er kwamen veel vormen en soorten van Utopia’s langs : http://www.findhorn.org , http://www.findhorn.org/aboutus/ecovillage/#.Up9pft4kRE4  in Schotland en http://www.damanhur.org in Italië werden genoemd, The green village van de TU-Delft, en een deelneemster had ook ervaring met een eigen leefgemeenschap in haar jeugd…


Wat opviel was, dat de rol van de mens belangrijk was,…de mens moest een bepaalde instelling hebben, een houding die paste voor een verantwoordde rol in een Utopia. Mensen waren zelf verantwoordelijk voor hun geluk en moesten hun hart volgen. In de praktijk betekende Utopia dat dingen niet meer op korte duur moesten worden geproduceerd, maar zo dat ze repareert konden worden….een circulaire ontwikkeling was wenselijk met een korte cirkel. Goede communicatie is ook een van de ingrediënten van een Utopia dat werkt. Goed met elkaar omgaan in een maatschappij waar zo veel Babylonische misverstanden mogelijk zijn betekent extra aandacht voor begrip en verbale duidelijkheid.
We spraken ook over een ideale mens: onbaatzuchtig, geen jaloezie waar het welzijn voor iedereen voorop staat. Compassie, open zijn, een VEEL communiceren. Het gevoel hebben dat we verantwoordelijk zijn voor de ander. Een houding in welke we niet gevoelig zijn voor de opinie van de massa. Een ideologie die vrede schept, geloof dat rust geeft onafhankelijk of het een massa betreft of alleen privé geloof is. Doelstellingen die haalbaar zijn en een ecologische instelling die bewust met onze moeder aarde omgaat. Zorgvuldigheid werd genoemd als een concept dat ook gezondheidszorg insluit. Wat scholen betreft zouden kinderen s ‘ochtend les hebben en in de middag buiten spelen. Geen fabrieken werd genoemd, en alles simpeler. Simplisme en zoeken naar alternatieve vormen van energie.
De tovermodule moest worden gezocht in : ‘niet meer altijd groeien’ ; Los van het groeimodel !!!
En dat kan bereikt worden met mensen die vrede in hun hart hebben en die verbetering van een maatschappij teweeg brengen door ontwikkelingen die oplossingen niet bepaalt in richting materialisme zoekt maar geluk van mensen en vrede voor alle deelnemers van een maatschappij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten